Petita Historia de Gaudí

L’HOME. EL SEU ENTORN I LA SEVA INFANTESA.

_Un home amb barba, cabells blancs, amb uns ulls molt blaus i vestit amb molta senzillesa travessava un dels carrers propers a la Sagrada Família, amb un aire entre pensatiu i enrabiat.

Aquest home que es lliurava amb tanta forca a la seva feina era Antoni Gaudí. Havia nascut a Reus el 25 de juny de 1852, el seu pare era un calderer d’un poble veí que es diu Riudoms. Era el petit de cinc germans i, malgrat haver anat a viure de molt jove a Barcelona.

Des de ben jove s’aplicava tant a la seva feina com ho feia aquell vellet que creuava el carrer sense mirar i de qual us explicarem unes quantes  coses que, esperem, us ajudin a conèixer-lo i a aprendre a mirar la seva obre amb més atenció.

ELS ANIMALS I LA NATURA.

_Des de molt jove li agradava fer excursions i mentre caminava pels camps i per les muntanyes ho mirava tot i aprenia constantment les llicons que la natura li oferia.

De com s’hi fixava ho demostrava el fet que si mirem ben de prop molts dels animals i, encara millor, moltes dels animals i, encara millor, moltes de les plantes que adornen les seves cases, ens adonem que s’hi poden reconèixer fins i tot les diferents espècies.

ELS ESTUDIS I LES SEVES PRIMERES FEINES.

_L’any 1873, ja decidit i amb moltes ganes d’estudiar, es va matricular a l’escola Provincial d’arquitectura.

Quan va acabar la carrera li van comencar a encarregar petites feines que ell es prenia amb el mateix entusiasme que posaria més tard en les obres de grans dimensions que va realitzar. Perquè us adoneu d’aquest fet, fixeu-vos en els fanals de la Placa Reial de Barcelona i estudiada. Doncs van ser realitzats pel jove arquitecte Gaudí.

DUES CARACTERÍSTIQUES DE LA SEVA OBRE: LA IMAGINACIÓ I LES OFICIS ARTESANS.

_Quan aneu coneixent l’obra d’Antoni Gaudí us adonareu que els seus edificis es diferencien dels altres arquitectes perquè semblen fets amb una imaginació desbordada, que ens fa oblidar que aquella casa està feta amb pedra, ferro, fusta i altres materials ben poc poètics.

Fins i tot quan ja era molt vellet continuava amb aquesta pràctica i així, quean es va morir, es va descobrir que estava treballant en uns llums de bronze que anava fent amb les seves pròpies mans.

 LES CASES DE BARCELONA.

_L’Antoni Gaudí va fer obres a diferents indrets, alguns d’els forca allunyats entre si, com Astorga,Lleó, Santander o Mallorca, però ara us parlarem d’unes quantes cases que va fer a Barcelona, ja que en poc espai podem trobar representades obres mol importants per entendre la seva obra.

Casa Vicens.

Aquesta casa era la residència d’estiueig d’un comerciant de relojes que va ser el primer que va fer un encàrrec important al jove arquitecte.

Col-legi de les Teresianes

Per aquest edifici, com que era per a un col-legi de montes i el pressupost era més aviat curtis, en Gaudí va fer un projecte molt més auster que per altres ocacions.

Casa Calvet.

Per primera vegade l’Antoni Gaudí treballava en un edifici de veïns per encàrrec d’un comerciant de teixits.

En Gaudí s’hi posava tant en la construcció dels seus edificis que en aquest cas fins i tot va dissenyar els mobles.

Bellesguard.

L’any 1900 va rebre l’encàrrec d’aixecar una casa en el mateix indret on el rei Martí l’Humà havia construït un petit recés allunyat de la ciutat, les restes del qual Gaudí ba saber respectar i incorporar l’edifici.

Casa Batlló

Uns fabricants de teixits van encarregar a l’arquitecte la reforma de la façana de la seva casa del Passeig de Gràcia i la màgia d’Antoni Gaudí es va posar en marxa.

Casa Milà

Quan s’arriba a prop de la casa Milà sembla que de cop, enmig de les coses I edificis, hi hagués un penya-segat rocós, però no, no es una muntanya urbana, sinó l’últim edifici que va fer el nostre arquitecte abans de tancar-se per fer la Sagrada Família.

ELS GÜELL.

Hi va haver lunes persones a la vida d’Antoni Gaudí que van jugar un paper de gran importància i que possibilitaren la realització de moltes de les seves obres: foren els senyors Gúell i la famíllia Comillas.

Especialment Eusebi Gúell era un home que perseguia els mateixos ideals creatius dAntoni Gaudí i per això es van entendre ben aviat.

Pavellons Gúell

Una de les feines que li foren encarregades per la família Gúell va ser la realització dels pavellons d’entrada i la porta de la finca que posseïen las afores de la ciutat, on actualment es troba el Palau de pedralbes.

Palau Guell

Dos anys mes tard, se li va encarregar la realització de la residencia a Barcelona de la mateixa família.

En aquesta construcció, l’arquitecte va fer un esforc d’imaginació que apareix a tot l’edifici, des dels baixos fins a les xemeneies que recorden un bosc d’un conte fantàstic.

PARK GUELL.

Un dels somnis del comte Guell era fer una gran ciutat jardí on les cases es barregessin amb més d’un cinquanta per cent de jardins, arbres i zones on els nens poguessin jugar i els grans passejar, llegir o simplement badar.

INTERIOR DE LES CASES.

Potser de tant mirar cap a la natura, Antoni Gaudí va anar comprenent que totes les coses estaven relacionades entre si, que no hi ha res que sigui un element aillat i que no tingui relació amb el que l’envolta.

LA SAGRADA FAMÍLIA.

Gaudí era un home profundament religiós. Per això, quan li van parlar de fer un projecte per la que hauria de ser la catedral de la nova Barcelona, es va entusiasmar tant que encara que l’obra ja estava comencada per un altre, es va fer càrrec de les obres amb moltes ganes i de seguida hi va introduir nombroses modificacions.

L’EMPREMTA DE GAUDÍ.

Ja us hem comentant que Gaudí va fer obres en altres ciutats; abans d’acabar voldríem parlar una mica de les més destacades per tal que tingueu una idea del gran ressò que va tenir la seva obra.

Així podem esmentar la Vil-la El Capricho, situada a Comillas, Santander, on estiuejava el marquès de  Comillas i que està feta en la mateixa època  que la Casa Vicens, amb la qual té moltes semblances.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s